Recensie Cursor

23 februari 2009 § Een reactie plaatsen

Naar aanleiding van een optreden tijdens het Studenten Kamer Festival in Eindhoven schreef het tijdschrift Cursor een recensie. Klik op meer om het stuk te lezen.

Meester Robben leest voor

Wanneer Jaap Robben begint met praten, houdt hij niet meer op en dat is absoluut geen straf. Of het nu verhalen, gedichten of anekdotes zijn, het publiek hangt aan zijn lippen. Drie rondes lang zijn alle stoelen in de gezellige keuken aan de Sint Severusstraat bezet. Het doet een beetje denken aan de kleuterschool. De meester vertelt.

Vlak voor het begin van de derde ronde wordt er in de woonkamer nog even een jointje gerookt door de bewoners van het pand. “Het is ook net Abugraib hier”, merkt Robben even later op. Die arme mensen hier in huis moeten verplicht de hele avond naar steeds dezelfde gedich-ten luisteren.“Nog even en dan zijn jullie van me af”, belooft hij.

Maar voor de nieuwe lichting toehoorders duurt dat gelukkig nog even. Jaap loopt triomfantelijk heen en weer op een denkbeeldig podium. Op de grote, gemakke-lijke stoel liggen zijn boeken. Hij bladert door zijn eerste gedichtenbundel ‘Twee Vliegen’, pakt dan weer zijn recent verschenen verhalenbundel ‘Zullen we een bos beginnen?’ en schakelt vervolgens in één adem over naar ‘De Nacht Krekelt.’

Korte gedichten, sommige maar een regel lang, herkenbare verhaaltjes over vroeger, over Valentijnsdag, een verloren liefde, Brabanders, zijn zusje. Robben praat alles op pakkende, grappige, vrolijke en vooral scherpe wijze aan elkaar. “Mijn laatste boek ‘Zullen we een bos beginnen’ is eigenlijk een kinderboek, maar ik denk dat jullie het ook wel snappen. Je kunt ‘m kopen voor vijftien euro trouwens. Voor twintig euro schrijf ik erin dat ik van je hou.”

Misschien maar doen, want een half uur is veel te kort. Daar wil je meer van lezen. Nou ja, eigenlijk wil je Robben zelf graag kopen om desgevraagd zijn bundels voor te dragen voor het slapengaan. Robben is niet zomaar een auteur, maar hij is cabaretier, entertainer en meester-verhalenverteller ineen. En die zijn schaars.

Tekst – Rachèl Sloven
Foto’s – Bart van Overbeeke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Wat is dit?

Je leest nu Recensie Cursor voor Jaap Robben.

Meta

%d bloggers liken dit: