‘In dit boek heerst de duisternis’ aldus Bijbel en Onderwijs

14 januari 2011 § Een reactie plaatsen

Afgelopen week verscheen een erg opmerkelijk artikel op de website van stichting Bijbel en Onderwijs; ‘Het kwaad in de huidige jeugdliteratuur’. In het artikel halen ze hard uit naar onder andere ‘de Zuurtjes’. Ze noemen het boek satanisch, het zou aanzetten tot grafschennis en een van de meest grappige quotes is: ‘In dit boek heerst de duisternis.’ Wij als makers zouden door middel van het gebruik van fantasie proberen kinderen naar het duister te trekken. In het artikel worden verder kort een aantal andere boeken genoemd; Tiffany Dop van Tjibbe Veldkamp, Nooit meer lief van Anna van Praag en Niets van Janne Teller.

Bijbel en Onderwijs roept haar achterban op om zich in te zetten ‘de Zuurtjes’ en het boek ‘Niets’  uit bibliotheken en boekwinkels verwijderd te krijgen. Daarnaast vragen ze docenten om hun leerlingen af te raden op ‘de Zuurtjes’ te stemmen voor de Kinderjury.

In eerste instantie heb ik moeten lachen tijdens het lezen van dit absurde artikel. Maar met de tijd schokt het me dat er werkelijk mensen zijn die dit  menen. Het is schandelijk om op te roepen boeken niet te verkopen die je niet aanstaan. Het betitelen van deze boeken als satanisch heeft meer te maken met degene die dit zegt dan met de makers. Een boek dat niet satanisch bedoeld is, is enkel satanisch in het hoofd van degene die het erin leest. Dat zegt iets over de lezer en zijn of haar behoefte om dat erin te lezen. Het zegt niets over degene die het er niet in gestopt hebben.

In het AD noemde een woordvoerder van B&O het toestaan van jeugdboeken van Paul van Loon, Annie MG Schmidt, Anna van Praag, Tjibbe Veldkamp, Benjamin Leroy en mijzelf hetzelfde als het toestaan van pedofilie. ‘Er is geen grens tussen denken en doen.’ aldus de stichting. De benauwdheid van deze uitspraak maakt het moeilijk erop te reageren. Het klinkt als een uitspraak van iemand die leeft in angst. Hij noemt een aantal gruwelijke misdaden, die bij mijn weten allemaal geen enkele link hebben met jeugdboeken. Deze uitspraak lijkt meer te maken te hebben met een angst voor jezelf dan met een realiteit.  Schrijver Paul van Loon reageerde zo.

Een kind leert mede door boeken het verschil tussen werkelijkheid en fantasie. Boeken leren je spiegelen,  naar jezelf en naar anderen kijken. Boeken helpen je verdwalen.

____________________________________

Update 15/01: Dagblad de Gelderlander schreef er een artikel over.

Update 18/01:  Ook Spits, Omroep Brabant, Volkskrant, Jukebox, Telegraaf, ReteCool, Boekblad, Goedgelovig en vele websites zijn op dit onderwerp gedoken.

Update 19/01: Naar aanleiding van het artikel in de Volkskrant van Anna van Praag en het artikel van Bijbel en Onderwijs een gesprek in Radio 1 Lunch met Manon Sikkel.

In NOS-Radio 1 Journaal een discussie tussen Trouw columnist Elma Drayer en Sietse Werkman van Bijbel en Onderwijs over ‘De Zuurtjes’.

Op 20/01 een groot interview in het Algemeen Dagblad en een artikel in NRC. Ook schrijver Ted van Lieshout reageerde via zijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Wat is dit?

Je leest nu ‘In dit boek heerst de duisternis’ aldus Bijbel en Onderwijs voor Jaap Robben.

Meta

%d bloggers liken dit: