Birk in Tsjechië

Begin april was ik in Tsjechië voor de promotie van de vertaling van Birk die onlangs verscheen uitgeverij Vysehrad. Het tuut nog een beetje na in mijn hoofd. Radio-interviews, lezingen in boekhandels in Praag en Brno, en een in de buik van een roestig schip op de Moldau. Vier interviews met de meest onverwachte vragen, waarvan een interview met een krant die vroeger ‘De rode waarheid’ heette. Met acteur Lukáš Král van het Nationaal Toneel van Praag die voorlas uit Birk. Beangstigend hoge stapels Birk in sommige boekhandels. Schrikken omdat ik mijn glimmende kop ineens in een etalage zag hangen. Lezeressen op leeftijd die me geluk, gezondheid en zege toewensten.
Steeds als ik Jaapem Robbenem hoorde, wist ik dat ik weer aan de beurt was. En overal waar ik buiten kwam, was steeds het prachtige Praag er weer.

Voor wie Tsjechisch spreekt, of voor wie het graag wil leren, hier een paar artikelen en gesprekken: iRozhlas, iLiteratura.cz, CR-Plus, Barvic & Novotny, Novinky

Met veel dank aan het Nederlands Letterenfonds, Alena Snelling van Vyshrad en vertaalster en tolk Veronika ter Harmsel Havlíková.