Recensie’s Zomervacht

5 september 2018 § 1 reactie

‘Jaap Robben heeft een erg goed boek geschreven over solidariteit en bescherming. En over zorgzaamheid. Dat je in een erg goed boek verzeild raakt, merk je al aan de eerste zin: ‘Ik dacht dat we zomaar een stukje gingen rijden.’ Veel van Robbens zinnen veroorzaken beweging.’ Het Parool (Thomas Verbogt)

Jaap Robben heeft een goede hand van vertellen en de originaliteit van zijn met droge humor beschreven scènes verrast. (…)  Robbens stijl is verraderlijk eenvoudig. Je hóeft niet volwassen te zijn om Zomervacht te lezen, maar Robbens beelden, de subtiliteit van zijn humor en de verrassende plotwending raken ook de belezen lezer. Zomervacht geeft een ontroerend inkijkje in een jongensleven om bij stil te staan.’ **** De Standaard (Maria Vlaar)

‘Met Zomervacht heeft Jaap Robben opnieuw een overrompelend boek geschreven. In een vloeiende, beeldende stijl schetst hij ogenschijnlijk achteloos, maar trefzeker het leven van Brian.’ **** Haarlems Dagblad, IJmuider Courant, Leidsch Dagblad, De Gooi- en Eemlander en Noordhollands Dagblad (Sonja de Jong)

‘Robben schrijft scherp en gevat, met korte, scherpe dialogen en creëert scenes die je een paar dagen bijblijven.’ ‘Zomervacht is soms goor en rauw. Andere keren is het boek teder en breekbaar.’ **** Knack (Marnix Verplancke)

‘Robben had er heel wat tranentrekkende scènes uit kunnen poeren. Het siert hem dat hij dat niet doet, er niet op uit is om te scoren. Dit is een schrijver van voorzetjes, zo elegant dat ze helemaal niet meer ingekopt hoeven worden.’ *** De Volkskrant (Bo van Houwelingen)

‘Jaap Robben kiest in Zomervacht voor het vertelperspectief van een kind. Vorm en inhoud zijn een eenheid in een aangrijpend verhaal over trouw, ontrouw, solidariteit en puberteit.’ **** De Limburger (Koen Eykhout)

‘Zomervacht voelt een beetje voyeuristisch. Je krijgt een kijkje in een wereld die nieuwsgierig maakt. Maar waar je eigenlijk liever niet wilt zijn.’ **** 7Days (Annemarie Terhell)

‘Zeer goed geschreven.’ Nederlands Dagblad (Jogchum Zijlstra)

‘Het contrast tussen deze rauwe omgeving en de zorgzaamheid van Brian is de kracht van Zomervacht. Tussen alle schroot is er genegenheid, en vooruit: liefde. Mooi.’ **** NCRV-gids (Mieke van der Weij)

‘Een wonderlijk auteur… Zomervacht is subtiel en verfijnd qua opbouw en stijl.’ ‘Zomervacht is wel een beklemmend en zorgvuldig geschreven, maar toch geen spannend of gelaagd boek.’ *** NRC Handelsblad (Judith Eiselin)

‘Geslaagd, gelaagd, spannend en subtiel.’ Adriaan van Dis

‘Jaap Robben situeert zijn nieuwe roman Zomervacht (De Geus) in een sociaal milieu dat in de Nederlandse letteren chronisch onderbelicht blijft; een wereld van energiedrank, enge honden en kapotte brommers. Liefdevol toont Robben hoe Brian aanmoddert met pillen en volle luiers, intussen genadeloos toewerkend naar de onvermijdelijke climax.’ VPRO-gids (Katja de Bruin)

‘Robben kan eenvoudig en fantastisch schrijven – ik bleef de eerste hoofdstukken maar mooie zinnen onderstrepen en toch bleef ik aan het einde enigszins teleurgesteld achter.’ Trouw (Jolanda Entius)

‘Een waanzinnig mooi boek.’ Kunststof Radio (Jellie Brouwer)

‘Zomervacht is een mooie, bescheiden roman, waarbij alle sympathie van de lezer zal uitgaan naar Brian, vanwege diens onversneden broederliefde. Net als met Birk zal Robben met dit boek vast opnieuw een jonge generatie lezers aan zich weten te binden. Alleen al dat is prijzenswaardig.’ Elsevier (Irene Start)

‘In een woord: subliem.’ Wim Daniels

‘Het is gedurfd dat Robben hier zo over schrijft: hoe vervelend het is om een gehandicapte zoon of broer te hebben. Dezelfde lef heeft de schrijver bij het openlaten van vragen.’ Tzum (Erik-Jan Hummel)

‘Waar Birk, de eersteling van Jaap Robben vooral een verhaal was over de verstikkende kracht van liefde, gaat Zomervacht meer nog over de wurgende kracht van schuld. Een zomervacht is luchtig maar beschermt niet genoeg tegen felle zon en kille nachten. Je zou Brian een winterkleed wensen. Jaap Robben did it again.’ Vers twee (Marjon Kok)

Advertenties

§ Een Reactie op Recensie’s Zomervacht

Wat is dit?

Je leest nu Recensie’s Zomervacht voor Jaap Robben.

Meta

%d bloggers liken dit: