Shortlist Beste Boek voor Jongeren

Zomervacht staat op de shortlist voor Het Beste Boek voor Jongeren 2019. En daar ben ik heel, heel erg blij mee. Met geweldige Nederlandstalige buren Aafke Romeijn, Rindert Kromhout, Oliver Rips en mijn persoonlijke favoriet Olivier Willemsen.

In 2015 won ik deze prijs met mijn vorige roman Birk. In september is aan de vooravond van de Boekenweek voor Jongeren de uitreiking van deze prijs.

Jaap Robben verstaat de kunst om heel dichtbij te komen en als lezer zit je de personages dan ook dicht op de huid. (…) De jury hield van de kleine, afgemeten zinnen, waarin heel veel wordt gezegd. Het maakt het verhaal van Brian, die opgezadeld wordt met de bijna onmenselijke klus om de volledige zorg voor zijn gehandicapte broer op zich te nemen en ondertussen ook nog zijn houding ten opzichte van een meisje moet bepalen, een ervaring die je vangt en geregeld naar adem doet happen. Het kleine verhaal wordt almaar groter: van een vader-zoon-verhaal en een broersgeschiedenis, naar een broeierige puberliefde en een groot verhaal over hoe mensen elkaar in hun macht kunnen houden, en wat er gebeurt als ze daar niet mee om weten te gaan.’ Juryrapport Het Beste Boek voor Jongeren 2019