Biografie

Jaap Robben (Oosterhout NB, 1984) is schrijver/dichter en theatermaker. Hij wilde vroeger eigenlijk Afrikaan worden en archeoloog, maar rondde eerst zijn studie Milieu- Maatschappij wetenschappen af en ging vervolgens naar de Koningstheater Akademie in Den Bosch. Van september 2008 tot oktober 2010 was Jaap de Stadsdichter van Nijmegen. Inmiddels woont hij in een oude boerderij in een klein dorpje aan de Rijn in Duitsland, niet ver van Nijmegen. Of zoals sommige mensen zeggen: ‘niet in the middle of nowhere, maar daar nog achter.’

Jaap21Jaap schrijft niet speciaal voor een leeftijd, maar juist voor iedereen in het bijzonder. Sinds 2004 publiceerde vijf poëziebundels; Twee vliegen – 2004, De nacht krekelt – 2007,  Zullen we een bos beginnen? – 2008 (Shortlist Gouden Uil voor jeugdliteratuur 2009) en Als iemand ooit mijn botjes vindt2012 (Vlag en Wimpel 2013) en ’s Nachts verdwijnt de wereld – 2016.

In augustus 2010 verscheen het veelbesproken boek De Zuurtjes. Dat is een kruising tussen een prentenboek en een jeugdroman. Voor dit boek werkte hij intensief samen met illustrator Benjamin Leroy. De Zuurtjes stond op de shortlist voor diverse prijzen en kreeg een White Raven 2011 van de Internationale Jugendbibliothek van München. Vertalingen verschenen in het Duits en Zuid-Afrikaans. Ook ontstond er heibel toen stichting Bijbel en Onderwijs het onder andere een satanisch boek noemde.

In het najaar van 2012 verscheen Jaap’s eerste prentenboek Josephina bij Uitgeverij De Eenhoorn met prachtige illustraties van Merel Eyckerman, de vertaalrechten daarvan werden verkocht aan China, Duitsland en Korea.

In april 2014 verscheen zijn debuutroman voor volwassenen Birk bij uitgeverij De Geus die zeer lovend werd ontvangen, de Nederlandse Boekhandels Prijs 2014 won, de ANV Debutantenprijs 2015 én de Dioraphte Literatour Publieksprijs 2015. Inmiddels is het boek aan zijn 14e druk toe en werden er al meer dan 50.000 exemplaren verkocht. Voor 2016 worden vertalingen verwacht in het Turks, Tsjechisch, Duits en Engels. Er verscheen een Grote Lijster, een luisterboek en er wordt gewerkt aan een verfilming van Birk.

In het voorjaar van 2016 verschenen drie prentenboeken over Suzie Ruzie, een reeks die hij samen met Benjamin Leroy maakt en verschijnt bij Uitgeverij Gottmer. Ze gaan over stinkvingers, schaartjes die honger hebben om te knippen en dikke badmeesters. Suzie Ruzie en het schaartjes, Suzie Ruzie en de Stinkvinger en Suzie Ruzie in het diepe. Vertalingen verschijnen in Frankrijk en Denemarken. In 2018 won Suzie Ruzie in het diepe de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen.

In de zomer van 2017 verscheen bij Gottmer het prentenboek Plasman dat Jaap samen maakte met tekenaar Benjamin Leroy. Het boek werd gekozen tot de Prentenboek TopTien van 2018 en vertalingen verschijnen in het Duits, Italiaans, Deens en Koreaans.

Op 4 september 2018 verschijnt de nieuwe roman Zomervacht waar hij op dit moment aan werkt.

In 2016 verscheen bij Uitgeverij De Geus een verzameling van zijn gedichten voor mensen. s’Nachts verdwijnt de wereld met enkele tekeningen van Merel Eyckerman. Gedichten komen uit bundels die niet meer in de druk zijn en zijn samen gebracht met gedichten die nog niet eerder in een bundel stonden. Daaronder ook veel gedichten die hij als Stadsdichter van Nijmegen schreef.

Hij treedt veel op door heel Nederland en Vlaanderen. Tijdens onder andere Crossing Border, Lowlands, Into The Great Wide Open en het Wintertuin Festival. Ook treedt hij vaak op in Duitsland, Tsjechië, maar ook tijdens de European Literature Night in Engeland, in Oman, de Verenigde Arabische Emiraten, tijdens het LirikonFest in Slovenië en het Festival of Cultures in Wit-Rusland.

Naast gedichten en romans, schrijft Jaap af teksten voor theater. Hij speelde in de voorstelling ‘De bammen zijn op’ van Productiehuis Het LAB, maakte de familievoorstellingen ‘Het verloren sporen museum‘(2008)  ‘Een buik van wol‘ (2010), in 2013 ‘Een broer om in te bijten’ en in 2015 ‘Hoeveel zou de wereld wegen?’ met Theatergroep FIEN.

In 2014 werkte hij mee aan de voorstelling Romeo en Julia van het Nederlands Blazers Ensemble. Daarnaast schreef hij teksten voor Theatergroep Kwatta.

Als gastdocent gaf hij les aan onder andere het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen en ArtEZ Creative Writing in Arnhem. Daarnaast presenteert hij festivals, talkshow en interviewt hij voor publiek geregeld andere auteurs, ook in het Engels. Ian Mc Ewan, David Vann, Jonas Jonasson, Esther Gerritsen, Thomas Rosenboom, Annelies Verbeke, Annejet van der Zijl, Dimitri Verhulst en vele anderen.

Advertenties
%d bloggers liken dit: