Biografie

Jaap Robben (Oosterhout NB, 1984) is schrijver/dichter en theatermaker, maar rondde eerst zijn studie Milieu- Maatschappij wetenschappen af en ging vervolgens naar de Koningstheater Akademie in Den Bosch. Van september 2008 tot oktober 2010 was Jaap de Stadsdichter van Nijmegen. Inmiddels woont hij in een oude boerderij in een klein dorpje aan de Rijn in Duitsland, niet ver van Nijmegen. Of zoals sommige mensen zeggen: ‘niet in the middle of nowhere, maar daar nog achter.’

Jaap21Jaap schrijft niet speciaal voor een leeftijd, maar juist voor iedereen in het bijzonder. Sinds 2004 publiceerde vijf poëziebundels; Twee vliegen – 2004, De nacht krekelt – 2007,  Zullen we een bos beginnen? – 2008 (Shortlist Gouden Uil voor jeugdliteratuur 2009) en Als iemand ooit mijn botjes vindt2012 (Vlag en Wimpel 2013) en ’s Nachts verdwijnt de wereld – 2016.

In augustus 2010 verscheen het veelbesproken boek De Zuurtjes. Dat is een kruising tussen een prentenboek en een jeugdroman. Voor dit boek werkte hij intensief samen met illustrator Benjamin Leroy. De Zuurtjes stond op de shortlist voor diverse prijzen en kreeg een White Raven 2011 van de Internationale Jugendbibliothek van München. Vertalingen verschenen in het Duits en Zuid-Afrikaans. Ook ontstond er heibel toen stichting Bijbel en Onderwijs het onder andere een satanisch boek noemde.

In het najaar van 2012 verscheen Jaap’s eerste prentenboek Josephina bij Uitgeverij De Eenhoorn met prachtige illustraties van Merel Eyckerman, de vertaalrechten daarvan werden verkocht aan China, Duitsland en Korea.

In april 2014 verscheen zijn debuutroman voor volwassenen Birk bij uitgeverij De Geus die zeer lovend werd ontvangen, de Nederlandse Boekhandels Prijs 2014 won, de ANV Debutantenprijs 2015 én de Dioraphte Literatour Publieksprijs 2015. Inmiddels is het boek aan zijn 17e druk toe en werden er al meer dan 60.000 exemplaren verkocht. Voor 2016 worden vertalingen verwacht in het Turks, Tsjechisch, Duits en Engels. Er verscheen een Grote Lijster, een luisterboek, een Colibri, een Dwarsligger en er wordt gewerkt aan een verfilming van Birk.

In het voorjaar van 2016 verschenen drie prentenboeken over Suzie Ruzie, een reeks die hij samen met Benjamin Leroy maakt en verschijnt bij Uitgeverij Gottmer. Ze gaan over stinkvingers, schaartjes die honger hebben om te knippen en dikke badmeesters. Suzie Ruzie en het schaartjes, Suzie Ruzie en de Stinkvinger en Suzie Ruzie in het diepe. Vertalingen verschijnen in Frankrijk en Denemarken. In 2018 won Suzie Ruzie in het diepe de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Het vierde deel in de reeks heet Suzie gaat tekenen.

In de zomer van 2017 verscheen bij Gottmer het prentenboek Plasman dat Jaap samen maakte met tekenaar Benjamin Leroy. Het boek werd gekozen tot de Prentenboek TopTien van 2018 en vertalingen verschijnen in het Duits, Italiaans, Deens, Sloveens en Koreaans.

In september verscheen zijn tweede roman Zomervacht die door het boekenpanel van DWDD werd gekozen tot het Boek van de Maand! Inmiddels werden er al 27.000 exemplaren verkocht. Zomervacht werd genomineerd voor de Confituur Boekhandelsprijs 2019 en de Libris Literatuurprijs 2019. In 2020 verschijnt de Engelse en Tsjechische vertaling van het boek. En wordt er gewerkt aan een verfilming.

In 2016 verscheen bij Uitgeverij De Geus een verzameling van zijn gedichten voor mensen. s’Nachts verdwijnt de wereld met enkele tekeningen van Merel Eyckerman. Gedichten komen uit bundels die niet meer in de druk zijn en zijn samen gebracht met gedichten die nog niet eerder in een bundel stonden. Daaronder ook veel gedichten die hij als Stadsdichter van Nijmegen schreef.

Hij treedt veel op door heel Nederland en Vlaanderen. Tijdens onder andere Crossing Border, Lowlands, Into The Great Wide Open en het Wintertuin Festival. Ook treedt hij vaak op in Duitsland, Tsjechië, maar ook tijdens de European Literature Night in Engeland, in Oman, de Verenigde Arabische Emiraten, tijdens het LirikonFest in Slovenië en het Festival of Cultures in Wit-Rusland.

In 2018 verscheen Birk in de VS en Canada en maakte Jaap een tournee door heel Noord-Amerika. Hij werd onder andere uitgenodigd door het Boston Book Festival, Vancouver Writers Fest, Litquake in San Francisco en het Brooklyn Book Festival koos Birk tot een van de 5 beste debuten die het afgelopen jaar in de VS werden gepubliceerd!

Naast gedichten en romans, schrijft Jaap af en toe teksten voor theater. Hij speelde in de voorstelling ‘De bammen zijn op’ van Productiehuis Het LAB, maakte de familievoorstellingen ‘Het verloren sporen museum‘(2008)  ‘Een buik van wol‘ (2010), in 2013 ‘Een broer om in te bijten’ en in 2015 ‘Hoeveel zou de wereld wegen?’ met Theatergroep FIEN.

In 2014 werkte hij mee aan de voorstelling Romeo en Julia van het Nederlands Blazers Ensemble. Daarnaast schreef hij teksten voor Theatergroep Kwatta.

Als gastdocent gaf hij les aan onder andere het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen en ArtEZ Creative Writing in Arnhem. Daarnaast presenteert hij festivals, talkshow en interviewt hij voor publiek geregeld andere auteurs, ook in het Engels. Ian Mc Ewan, David Vann, Jonas Jonasson, Esther Gerritsen, Thomas Rosenboom, Annelies Verbeke, Annejet van der Zijl, Dimitri Verhulst en vele anderen.