Boekenplank

suzie en de stinkvingersuzie en het schaartjesuzie in het diepe

Samen met tekenaar Benjamin Leroy bedacht en maakte ik de boeken over Suzie Ruzie. Waarom bestaat er nog geen boek over een stinkvinger? En een schaartje dat honger heeft om te knippen. En waarom zijn er zoveel regels in een zwembad?

‘Geestig en verrassend, waarbij de makers een mooie ironische balans vinden tussen het speelse en het ranzige.’ **** De Morgen

Jaap Robben en Benjamin Leroy, het blijkt een onovertroffen combinatie wanneer het om kwalitatief hoogstaande jeugdliteratuur met hoog humoristisch gehalte gaat. (…) Een nieuwe heldin in het kinderboek is opgestaan!’ **** (Jürgen Peeters) Cutting Edge

‘Leroy tekent met fantasie en humor.’ (Bas Maliepaard) Trouw

‘Dit derde deel in de reeks over een balorige kleuter zonder manieren bulkt alweer van de visuele grapjes, hilarische karikaturen en aanstekelijk swingend rijm. Entertainment van de bovenste plank!’ De Morgen

Vertalingen van Suzie Ruzie verschijnen in het Chinees en het Frans.

's nachts verdwijnt de wereld

In 2016 verscheen deze bundel. Een selectie uit mijn gedichten. Niet voor een speciale leeftijd, maar voor iedereen in het bijzonder. Met prachtige tekeningen van Merel Eyckerman.

Bekijk hier enkele pagina’s uit de bundel.

‘Robben schrijft nonchalant, zo lijkt het. Maar zijn ritmische regels worden door nauwelijks opvallend rijm losjes bijeengehouden. En die lichte, melancholische pen kan onverwacht diep snijden.’ – (Janita Monna) Trouw

Het universele karakter, het vermogen om tot de verbeelding van lezers van alle leeftijden te spreken, is bewijs voor Robbens kunde. Robbens gedichten bezitten een zeldzame tederheid. Ze lijken op het eerste gezicht luchtig, doordat hij met een haast kinderlijke onbevangenheid zijn onderwerpen benadert, maar ze resoneren nog lang door.’ 8weekly

‘De kracht van zijn poëzie schuilt juist in de toegankelijkheid ervan, de heldere taal die hij gebruikt en herkenbare situaties van/voor jong en oud. Deze bundel bevat gedichten die fijn klinken en prettig zijn om te lezen en herlezen. Ik hoop dat iedereen die poëzie aan anderen wil doorgeven dit boekje op zak heeft.’ Willem Goedhart – Tzum

jaap-robben-birk

Boekhandelsprijs 2015

ANV Debutantenprijs 2015

Literatour Publieksprijs 2015

Birk verscheen in mei 2014 en werd inmiddels toe aan een 14e druk. Er verschenen vertalingen in het Duits, Engels, Tsjechisch en Turks. Daarnaast werkt Marinus Groothof aan een verfilming van het boek.

Als iemand ooit mijn botjes vindt – oktober 2012 – De Geus

Botjes

Vlag en Wimpel van de griffeljury 2013

Shortlist Kinderpoëzieprijs 2014

Het ontstaan: Jaarlijkse komen er een aantal nieuwe woorden in het woordenboek. Meestal van het sneuste soort. Swaffelen, Fortuynisten etc. Maar dat wil ook zeggen dat er woorden plaats moeten maken, de zogenaamde verdwijnwoorden. Woorden die al jaren niet meer gebruikt worden in kranten en tijdschriften. Woorden die niet meer nodig lijken, maar prachtig zijn. Zoals baffetoen, zefiertje, ponjaard. Woorden die wel wat hulp kunnen gebruiken. Ik ging opzoek naar woorden die klinken als een dierennaam. Bij elk woord schreef ik een dierengedicht waarbij het dier geinspireerd is op of de eigenschappen heeft van het verdwijnwoord. Zo ontstond een dierenrijkje waarin de dieren in elkaars gedicht opduiken, elkaar opvreten en proberen te overleven. Een bundel over uitsterven en verdwijnen. Maar vooral een bundel over voortbestaan.

Het was meteen duidelijk dat Benjamin Leroy hiermee aan de slag moest. Hij tekende een bos vol eigenaardige, onvoorspelbare en unieke dieren en maakte er een echt dierenrijkje van.

Een groot aantal van de gedichten uit ‘Als iemand ooit mijn botjes vindt’ schreef ik in eerste instantie voor het Slingerpadfestival.

Josephina – oktober 2012 – De Eenhoorn

Josephina

Geselecteerd voor de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen 2014

2e druk augustus 2013

Voor dit prentenboek maakte ik een uitstapje naar de Vlaamse uitgeverij De Eenhoorn. Toen ik dit verhaal aan Merel Eyckerman liet lezen, was het meteen duidelijk dat zij het moest gaan illustreren. Ze werkte er gestaag aan en geleidelijk ontstond dit boek over generaties en een oma met een naam als een piano.

Vertaalrechten verkocht aan:

Korea – Agibooks

China – Petrel Publishing House

Duitsland – Carl Auer Verlag

De Zuurtjes – augustus 2010 – Uitgeverij De Geus

 (IBBY) White Raven 2011
Geselecteerd voor Kinder- en jeugdjury Vlaanderen 2012
Shortlist Hotze de Roosprijs 2011
Tiplijst Nederlandse Kinderjury 2011
CPNB Kerntitel Kinderboekenweek 2010
Shortlist Jeugdliteratuurprijs der Brabantse Letteren 2011
 
Vertaalrechten verkocht aan:
 
Duitsland (MixtVision Verlag) – verschenen als ‘Die Sauerdropse’
Zuid-Afrika (Protea Boekhuis) – verwacht voorjaar 2013
1e druk augustus 2010 – 2e druk augustus 2010 – 3e druk oktober 2010

ISBN 978-90-445-1671-5 – € 14,90

Samen met illustrator Benjamin Leroy.

Over het ontstaan: Op de ochtend na de boekpresentatie van ‘Zullen we een bos beginnen?’ in september 2008 in Nijmegen zat ik samen met Benjamin Leroy aan mijn ontbijttafel. We waren nog vol van de vorige avond en in onze slaap-shirts en in onderbroek en ochtendjas zaten we te eten. We hadden het over van alles en we wilden vooral nog eens iets samen maken. Voordat we klaar waren met ontbijten, hadden we een nieuw plan. Ik speelde al lang met de gedachte om iets te doen met twee zure broers, de Zuurtjes. Meer dan dat idee was er nog niet. Benjamin pakte zijn schetsblok. We schoven de potten pindakaas en de chocopasta in een hoek en toen is het begonnen.

Sindsdien hebben we twee jaar lang intensief gewerkt aan dit nieuwe boek. We wilden een verhaal maken waarin tekst en beeld even belangrijk zijn. In de tekeningen lees je dingen die in je in de tekst niet ziet en andersom. Wil je het hele verhaal volgen, dan moet je niet alleen goed lezen. Maar zeker ook goed kijken.

Harry en Huibert Zuur: Het is een verhaal geworden voor Harry en Huibert, twee oude broers die al eeuwen in hetzelfde huis wonen. Binnen hangt de sfeer van een verdroogde kamerplant. Met andere mensen praten ze niet en als er iemand langs hun huis loopt, schelden ze door hun brievenbus. Hun ongezellige leven hobbelt voort, tot er op een dag post komt. En ze vervolgens keer op keer geconfronteerd worden met liefde. Iets waar hun mondhoeken nog verder van zakken. Of hebben zelfs de Zuurtjes behoefte aan een beetje liefde?

Dit boek is te koop bij alle boekwinkels in Nederland en België en bestelbaar via de diverse webwinkels.

.

.

Zullen we een bos beginnen? – september 2008 – Uitgeverij De Geus

Nominatie shortlist  Gouden Uil voor de Jeugdliteratuur 2009

Met tekeningen van Benjamin Leroy

1e druk september 2008 – 2e druk oktober 2008 – 3e druk september 2009

Het Franse tijdschrift Deshima (vertalingen door  Daniel Cunin) en het Sloveense tijdschrift Zvon (vertalingen door Draga Rinkema) publiceerde vertaalde gedichten uit ‘Zullen we een bos beginnen?’. Verder zijn er enkele gedichten uit de bundel vertaald in het Russisch, Tsjechisch en Engels.

Theatergroep Fien maakte de voorstelling ‘Het verloren sporen museum’ naar aanleiding van de bundel en maakte een tournee van meer dan 100 voorstellingen door heel Nederland.

ISBN 978 90 445 1272 4

€14,90

In september 2008 is de nieuwe bundel ‘Zullen we een bos beginnen?’ verschenen. Het boek bevat 24 kindergedichten, enkele van de gedichten werden eerder gepubliceerd in ondermeer NRC Handelsblad, BoekieBoekie en Kwamdatzien!Kwamdatzien!.

‘Zullen we een bos beginnen?’ is Jaap’s debuut voor kinderen en de gedichten gaan over het zoeken naar geheime plekjes, terwijl alle mensen samen overal de weg weten. Over vragen stellen, over kampioen zijn, maar ook over hoe je een bos kunt beginnen en waar weggewaaide woorden blijven. Samen met de illustraties van Benjamin Leroy is ‘Zullen we een bos beginnen?’ een hele bijzondere bundel geworden.

Samen met de publicatie van de bundel is er een grootschalige actie begonnen om een echt bos te beginnen. Neem een kijkje op deze website om te zien waar dit bos precies staat. Van de bundel werd een theatervoorstelling gemaakt, het werd het thema van een literaire festival, het gedicht ‘Tuinschilderij’ verscheen op Plint-poster en tal van gedichten verschenen in bloemlezingen en lesmethodes, die weer in verschillende talen verschenen. Onder meer 4 gedichten in ‘Wat je ziet, zit in je hoofd’, een bloemlezing met de 100 mooiste kindergedichten uit het eerst decennium van de 20e eeuw volgens Jan van Coillie.

De bundel is te koop bij alle boekwinkels in Nederland en België en bestelbaar via de diverse webwinkels.

.

.

De nacht krekelt – juni 2007 – Uitgeverij De Geus

2e druk januari 2008 – 3e druk juni 2009

ISBN 978 90 445 1044 7
€ 14,90
Ontwerp: Suzanne Hertogs – Ontwerphaven

In mei 2007 verscheen ruim twee jaar na het debuut ‘Twee vliegen’ de bundel ‘De nacht krekelt’. Het is een mengeling van gedichten en enkele korte verhalen.

Evenals Jaap’s debuut ‘Twee vliegen’ werd deze bundel ontworpen door Suzanne Hertogs. Daardoor is er een belangrijke rol weggelegd voor de typografie van de gedichten. Het zijn geen blokken tekst achter elkaar, maar zorgt voor een levendige bundel.

Uit deze bundel werd door uitgeverij Plint het gedicht ‘Bakjes geur’ overgenomen en verscheen in augustus 2007 op keukenshort.

Deze bundel is te koop of te bestellen in alle boekwinkels in Nederland en België en bestelbaar via diverse webwinkels.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

..

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Twee vliegen – December 2004 – Uitgeverij Steunzool (UITVERKOCHT)

2e druk juli 2005
Uitgeverij Steunzool
ISBN 90 809312 1 7
€ 10,- UITVERKOCHT
Ontwerp: Suzanne Hertogs – Ontwerphaven

In totaal werden er 1250 exemplaren van het debuut ‘Twee vliegen’ verkocht. Het begon als een klein plan, eigenlijk enkel het in eigen beheer uitbrengen van enkele teksten. Maar na een samenwerking met Suzanne Hertogs nam het steeds serieuzere vormen aan. Het werd uiteindelijk een hele bundel met gedichten en columns ontworpen door Suzanne Hertogs en uitgegeven onder de naam Uitgeverij Steunzool.

Er volgende een aantal interviews en recensies en na een half jaar bleek de 1e druk al uitverkocht.

Uitgeverij Plint bracht het gedicht ‘Saharazand’ uit op postkaart en poster samen met een vijftal andere gedichten van Willem Wilmink, Hans Hagen, Annie MG Schmidt, Edward van de Vendel & Riekus Waskowsky.